Ekonomi

Rusya, IMF’ye Alternatif Geliştirmek İçin BRICS’i Teşvik Ediyor

Batılı ülkelerden gelen siyasi baskıya karşı koymak amacıyla, bu yıl BRICS grubunun başkanlığını yürüten Rusya, ortaklarını Uluslararası Para Fonu’na (IMF) alternatif oluşturmaya çağırdı. Bu çağrı, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika, Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni kapsayan BRICS ülkelerinin üst düzey maliye ve merkez bankası yetkililerinin bu hafta Moskov’da bir araya gelmesiyle eş zamanlı olarak geldi.

Toplantıya ev sahipliği yapan Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, küresel finansal sistemin Batılı ülkeler tarafından domine edildiğine dair endişelerini dile getirdi. Siluanov, dünya ekonomisinin %37’sini temsil eden BRICS’in, Bretton Woods kurumlarına benzer ancak BRICS topluluğuna özel, kendi çıkarlarına hizmet edecek yeni finansal koşullar veya kurumlar oluşturmayı düşünmesi gerektiğini belirtti.

Siluanov’un açıklamaları, Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Batılı ülkelerden gelen yaptırımlar nedeniyle finansal sistemi ciddi şekilde etkilenen Rusya’nın karşılaştığı zorlukları vurguluyor. Rusya, dolar ve euro cinsinden döviz rezervlerinin dondurulduğunu ve uluslararası sermaye piyasalarına erişimde zorluklar yaşadığını görmüştür.

Ayrıca, bu ülkelerdeki bankaların Batılı düzenleyicilerden gelebilecek olası yaptırımlardan çekinmesi nedeniyle, BRICS ticaret ortaklarıyla uluslararası işlemlerde gecikmeler rapor edilmiştir.

Bu zorluklara rağmen, BRICS ülkeleri bugüne kadar sadece bir finansal kurum kurmuştur: 2015 yılında BRICS ve diğer gelişmekte olan ekonomilerde altyapı ve sürdürülebilir kalkınma projelerini finanse etmek için kurulan New Development Bank. Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina tarafından daha önce tartışılan ve üye ülkelerin finansal sistemlerini birbirine bağlamayı amaçlayan BRICS Bridge ödemeler sistemi ise sınırlı ilerleme kaydetmiştir.

Bu ay sonunda gerçekleşecek BRICS zirvesi yaklaşırken, grubun IMF’ye alternatif oluşturma düşüncesi, özellikle yerleşik Batı finansal yapılarından daha fazla özerklik arayan gelişmekte olan ekonomiler arasında küresel finanstaki değişen dinamikleri vurgulamaktadır.

Reuters bu habere katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu