Yüzme Antrenörü Gönül: Barajlar ve kanallar yüzmek için yapılmadı ve girilmemesi gerekiyor.
SON 2 ayda 6 boğulma olayının yaşandığı Batman’da, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde görevli yüzme antrenörü ve cankurtaran Osman Gönül, boğulma vakalarının bilinmeyen sularda yüzme, gerginlik ve panikten kaynaklandığını söyledi. Gönül, “Barajlar yüzmek için yapılmaz, kullanım amaçları farklıdır. Kanal suları çentik şeklinde olduğu için sulama ile ister istemez seviye farkları oluyor. Bunlara girilmemesi gerekiyor. Profesyonel bir yüzücü bile sakinliğini koruyamazsa kendini kurtarmakta büyük güçlük çeker ve boğulma meydana gelebilir. Maalesef gençler arasında aşırı özgüven ve atılganlık var” dedi.
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği kentte, son 2 ayda 6 kişi serinlemek için girdikleri sularda boğuldu. Jandarma ekipleri boğulma olaylarının önüne geçmek için yasak sularda denetimlerini sürdürürken, İl Gençlik ve Spor Müdürü Mehmet Şafi Özperk, ‘Yüzemeyenler Yüzmesin’ projesiyle bu yıl 30 bin kişiye yüzme öğretmeyi hedeflediklerini söyledi.
Şehrin kara sularıyla bir yarımada konumunda olduğuna değinen Özperk, “Bölge olarak sıcak bir bölgede yaşıyoruz ve aynı zamanda Batman yarımada şeklinde. Bir yanda Garzan Nehri ve Garzan Barajı, bir yanda Batman Barajı ve Batman Çayı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yıllardır yürüttüğü ‘Yüzücü Kalmasın’ projesi kapsamında Batman’daki havuz sayısı katlanarak arttı. Şu an içinde bulunduğumuz havuz kapalı tam olimpik yüzme havuzu.Ayrıca 5 ilçemizde birer havuzumuz ve merkezde 6 havuzumuz var.Halkımıza, vatandaşlarımıza, çocuklarımıza,gençlerimize,yetişkinlerimize yüzme eğitimi veriyoruz.Bu yıl hedefimiz 25 bin kişiye, gerekirse 30 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz.Tüm gençlerimizi ve vatandaşlarımızı iman dolu bir ortamda yüzme öğrenmeye davet ediyoruz.” ‘BARAJ VE SULAMA KANALLARI YÜZME AMAÇLI DEĞİL’ 4 yıldır İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nde görev yapan yüzme antrenörü ve cankurtaran Osman Gönül, baraj ve sulama kanallarının profesyonellerin yüzebilmesi için çok tehlikeli olduğunu belirterek, “Fiziksel olarak barajlar yüzmek için yapılmadı. Barajların farklı kullanımları var. Kanal suları ise yapıları formda olduğu için kaçınılmaz olarak sulama ile seviye farkları var. Çentikler buraya girilmemeli.Şimdi bir genç suya girdiğinde mesela suda rastgele seviye farkı olmuyor.Bir süre yüzdükten sonra bir anda seviye farkı oluyor.Ne yazık ki kanal sularında yapısı gereği yorulduktan sonra tutunacak yer kalmıyor.Akarsularda ise yer şekillerinin özelliğinden dolayı dipte dere ve girdaplar oluşuyor.Akıntıya ve girdaba yakalanan birey maalesef kolay kolay kaçamıyor ve boğuluyor. Profesyonel bir yüzücü bile sakinliğini koruyamazsa kendini kurtarmakta büyük güçlük çeker ve boğulma meydana gelebilir. Panik ve çok fazla inançtan dolayı yüzde 90 boğulma var. Panik anından itibaren insan beyni tüm enerji ve oksijeni hayati organlara gönderir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda bile insan o anda mantıklı hareket edemiyor ve ne yazık ki boğulma oluyor çünkü vücudun gücü ‘bir anda kurtulmak’ için çaba harcıyor. onların işi. Çok fazla inanç, gerginlik ve panik var. Ergenlik ve ergenlik çağının ortasında maalesef çok fazla özgüven ve atılganlık gibi sebeplerden dolayı gençler alışık olmadıkları sulara girerler, zıplarlar, takla atarlar. Ne yazık ki, yaşamı tehdit edebilecek her türlü faaliyete giriyorlar. Bu usuli işlemlerden uzak durmalarını rica ediyoruz. Buraya gelmelerini, bizimle birlikte eğitimlerini almalarını, yüzme öğrenmelerini ve uygun şartlara sahip havuzlarda yüzmelerini istiyoruz. Bizim önerimiz kesinlikle ve kesinlikle tanımadıkları sularda yüzmemeleridir. Ailelerimize çok iş düşüyor. Ailelerimiz mutlaka çocuklarını bilgilendirmeli ve bilinçlendirmeli. İkaz ve ikaz vermelerini istiyoruz. Yetkili kişilerin buraya gelip antrenörleri nezaretinde yüzme öğrenmelerini rica ediyoruz.”